Životnost a skladování esenciálního oleje

Udržujte své esenciální oleje v pohodě. Esenciální oleje jsou nejšťastnější, když jsou studené. Pokud je skladujete v chladničce, prodloužíte jeho skladovatelnost a kvalitu dvojnásobně. Esenciální oleje nejsou nejlevnější, takže chcete, aby zůstaly aktivní co nejdéle!

Bohužel olej konopí oxiduje velmi rychle. Obsahuje velké množství monoterpenů, které velmi rychle oxidují. Olej se pak stává mnohem viskóznější a pak je víceméně k ničemu, takže ochrana proti oxidaci je pro tento olej velmi důležitá.

Jelikož časem mohou esenciální oleje oxidovat, mohou pak postupně ztrácet svou terapeutickou hodnotu a aromatickou kvalitu.

Klíčové faktory, které mohou přímo ovlivnit dobu trvanlivosti esenciálního oleje:

  • složení přírodních chemických složek přítomných v éterickém oleji
  • metoda destilace
  • podmínky a péče během destilace
  • kvalita použitého vstupního materiálu
  • lahvování, skladování a manipulaci s éterickým olejem
  • podmínky skladování oleje po jeho obdržení

Vzhledem k tomu, že je mnoho faktorů, které ovlivňují dobu trvanlivosti, počínaje sázením a sklizní, následně destilací a počátečním zacházením s esenciálním olejem a jeho skladováním, je důležité nakupovat u dodavatele esenciálních olejů, kterým důvěřujete. Odpovědní prodejci ukládají esenciální oleje v podmínkách, které jsou mnohem lepší než u spotřebitele.

neroli, citrónová tráva, kadidlo, čaj, borovice a smrk. Platí, že oleje, které obsahují monoterpeny, obzvláště limonenové, jsou náchylnější k oxidaci. Čím více monoterpenů obsahuje olej, tím kratší je jejich skladovatelnost. Do této skupiny patří také konopný esenciální olej.

Doba použitelnosti esenciálních olejů může být maximalizována jejich skladováním v tmavých skleněných lahvích, udržováním jejich uzávěrů těsně uzavřených a jejich uchováním v chladničce nebo na chladném a suchém místě mimo sluneční světlo. Jakmile použijete olej z velké lahve, olej znovu naplňte do menší láhve. Tím snížíte množství kyslíku, které zůstává v kontaktu s olejem.

Jak poznám, že se zhoršila kvalita esenciálního oleje?

  • Aroma se změnilo
  • Olej zhoustl
  • Olej se zakalil